Har du besøgt Ambassadens kælder? Hvis ikke så er muligheden her: Operation Cartland

Operation Cartland

Den engelske forfatter Barbara Cartlands er kendt for sine rødglødende romantiske noveller der udspiller sig i 17århundrede. På samme tid var Ambassaden et hospital. Meget er sket siden da, men Ambassadens kælder står tilbage som var det stadig det 17århundrede, næsten da.

Som vi inviteres ned i kælderen under Ambassaden, påmindes vi at det i det 17hundrede var et hospital. Kælderen står som en tidslomme tilbage, og med dens rå vægge omslutter det lille rum os. De max 10 publikummer inviteres helt tæt på, andet er ikke muligt i det lille rum.

Det eneste der bryder denne illusion er de moderne el skabe på den ene væg samt en sparsommelig scenografi der er ganske lyserød.

IMAG1744[1]

Plakat

HIKI Productions formål er at flytte teaterforestillinger ud af teatret, og ind i bygninger der har historie. Ambassaden har en historie de færreste kender til. I 17hundredetallet kæmpede Aarhus med udbrud af syfilis, derfor blev et hospital bygget. Denne bygning er i dag kendt som Ambassaden, det er dog kun kælderen, der er fra det oprindelige hospital. Det er sparsomt med informationer om hvordan det var at være indlagt på hospitalet i 17hundrettallet, men en ting er sikkert, det har nok ikke været en fornøjelse.

I kælderforestillingen møder vi to fortællinger, de udspiller sig begge i 17hundrettallet. Den ene omhandler Aarhus første sygehus; her møder vi læge Spillet af Lars Hammer Andersen, der udfører eksperimenter, alt fra kviksølv til brækmælk, og hans patient Spillet af Emma Sørensen, der desværre ikke synes at få det bedre.

Den anden historie er et sammensurium af Barbara Cartlands romantiske univers. Indhyllet i ekstra sødt sukkerslør, bogstaveligt talt.

At bruge kælderen som scene fungerer på mange måder ganske godt. Patienten har sit eget hjørne, som nærmest kommer til at ligne og fungerer som en grotte, et barsk fængsel. En fin symbolik i forhold til det fængsel hendes sind også er fanget i på grund af sygdom. Illusionen om at vi befinder os i det 17hundredetallet brydes dog en smule da patienten kravler rundt og gnider sig op ad de ganske moderne elskabe. Dette er en skam da begge skuespiller spiller ganske overbevisende.

Ikke mindst når de skifter over til Barbara Cartlands mere rosenrøde, eller i dette tilfælde overdrevet lyserøde og romantiske univers. Med få rekvisitter, en jakke, en blomst, et forklæde forvandles lægen og patienten til de to elskende.

Et univers, der stiller en skarp kontrast til hospitalets barske forsøg og til tide voldelige adfærd. Som de lægelige eksperimenter eskaleres og håndteringen af patienten bliver hårdere, stiger intensiteten også i de romantiske fortællinger.

Lånt fra HIKI Productions Facebook side

Lånt fra HIKI Productions Facebook side

Et lyserødt univers opbygges imellem de to unge elskende, og vi føles deres kærlighed udvikle sig. Deres blikke er fyldt med lidenskab og længsel. vi er så fokuseret på deres ord og de billeder de fremviser, at vi til tider glemmer at vi sidder i en skummel kælder. Instruktøren Jesper Bonde Hansen har desuden kommet et ekstra lyserødt sukkerslør over Barbara Cartlands fortællinger, ved at komme en candyfloss maskine ind i forestillingen. Den kommer til at fungerer som et morsomt indslag, hvor de to elskende på skift laver candyfloss og foder hinanden, dog er det ikke altid at det fungerer lige vellykket. Dem musiske side af forestillingen er noget særligt, en rød pladespiller er også en del af den sparsommelige scenografi, afspilles en plade af selveste Barbara Cartlands, imens de unge elskende danser rundt. Mens musikken spiller glemmer man det skarpe og ubehagelige lys der er i loftet, man kan næsten fornemme at rummet får et let lyserødt skær.

Et besøg i Ambassadens kælder vil byde på lyserød romantik samt et grufuldt hospital ophold. Operation Cartland byder velkommen til 17hundrettallet på godt og ondt.

Operation Cartland får 3 stjerner her fra.

Læs mere om forestillingen på www.hiki.dk eller https://www.facebook.com/hikiproductions?ref=ts&fref=ts

Forestillingen spiller på:

Ambassaden, Rosensgade 11, 8000 Aarhus C. 8.-23. maj.

Med venlig hilsen

5 Stjerner

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s