2. verdenskrig var ikke kun død og ødelæggelse.

 

”Den Blå tid” er den tredje del af projektet Hjerterum. Et projekt der fokuserer på kærligheden og viljen til at elske på trods af tid og afstand. En spilledåse, der indeholder kærlighedsbreve, er det element der rejser igennem de tre forestillinger og ikke mindst igennem 115 år og 5056 km.

 

I forestillingen ”Den blå tid” få vi igennem kærlighedsbrevet fortalt en anderledes historie fra 2. verdenskrig. Jeg havde fornøjelsen af at se denne meget fine ungdomsforestilling på Filuren d. 21/9 2016.

Forestillingen ”Den blå tid” fortæller en hjerteskærende historie om et ungt Norsk par, der grundet 2. verdenskrig bliver skilt af. Vi befinder os i 1941. Modstandsmanden Andreas, spillet af Andreas Ven Langø, bliver fanget af Tyskerne. Han bliver sendt i arbejdslejren i Norge og senere i KZ-lejren Sachsenhausen i Tyskland. Vi følger de mange pinsler han må gennemgå, fint fortalt Igennem de kærlighedsbreve han skriver til sin elskede kone Alfhild, spillet af Johanne Fossheim. Vi får også lov til at kikke med når Alfhild modtager dem, og hvordan hun igennem mange år skriver tilbage til sin elskede mand.

Som man træder ind i teatersalen er det første man ligger mærke til scenografien. Hårene på min arme rejser sig, som jeg genkender KZ-lejrens barakker. For mange år siden var jeg selv på besøg i KZ-lejren Auschwitz i Polen, og med et, er det som om jeg er tilbage. I det hele taget er jeg meget imponeret over scenografien. Den er smukt udført, enkel, og så alligevel, jo mere jeg ser på den opdager jeg nye niveauer. En bobinette skærm er med til at skabe ekstra rum, ikke mindst i afstand og tid. Den bruges også til at vise projektioner på.

"Den blå tid" Foto lånt fra Facebook side

“Den blå tid” Foto lånt fra Facebook side

 

Så hvis de ubehagelige fortællinger Norske Andreas, tager os igennem ikke får os til at føle med ham og hans kone. Suppleres dette med historiske video projektioner, fra de lejre han befinder sig i. En meget barsk verden fremvises, på en meget fin og æstetisk måde.

Forestillingen henvender sig til 13+ år. Sproget er hovedsageligt på Bokmål Norsk, og er det første gang man bliver udsat for norsk, er dette en meget fin måde at gør det på. Der er også en smule dansk og tysk i forestillingen, som er med til at gøre os opmærksomme på hvor vi er i verden og tid.

Udover det unge par møder vi Marlene spillet af Dorthe Hansen Carlsen, der er censurlæser på de mange breve der kommer ind og ud af KZ-lejren i Tyskland. Ligesom det unge Norske par længes hun efter sin elskede. De tre skuespiller udfylder deres roller meget godt. Især er jeg meget begejstret for det unge par, når de spiller op af hinanden. Man mærker den kærlighed de har for hinanden, og deres brug af humor er meget befriende, når vi nu befinder os i så forfærdelig en historie. Humor er en ting Andreas Ven Langø også formår at bruge i rollen som Andreas. Han tager os med på en forfærdelig rejse, hvor publikum dog får lov til at grine et par gange.

Jeg er meget begejstret for denne forestilling. I en tid hvor vi er omgivet af krig og terror, kan det være en god ide at se tilbage på de krige, der har været med til at forme den verden vi befinder os i. ”Den blå tid” er et godt bud på en anderledes måde at gengive krig på.

Noget af det eneste der skærer mig i øjnene er de meget fine lædersko Andreas har på igennem hele forestillingen, mon ikke de var blevet konfiskeret, sammen med resten af hans fine tøj. Da der er gjort så meget ud af kostume skiftene er dette en skam. Der er også et par stribede fangedragter der må lade livet i starten af forestillingen. Andreas fortæller at det er kollegaer, men på dette tidspunkt er han selv iført en grå fangedragt. Da Andreas ankommer til Tyskland skifter han til denne stribet fangedragt. Effekten med at fangedragterne dør er jeg dog meget begejstret for.

 

Det er med begejstring jeg giver ”Den blå tid” 4 store stjerner.

 

Spillesteder Oktober:

Mosjøen, Norge

Billetter via Mosjøen Kulturhus.

Falstad, Norge

Billetter via NordTrøndelag Teater.

Frøslev, Sønderjylland

Billetter via Filuren

 

Medvirkende:

Tekst og idé: Hege Tokle

Instruktion: Hanne Brincker

Instruktørassistent: Ketil Kolstad

Scenograf: Niels Secher

Musik: Linea Tokyo og Keld Haaning

Animator: Erroll Maynard

Kostumer: Marianne Meyer

Lysdesign: Jesper M. Jepsson

Medvirkende: Dorthe Hansen Carlsen, Johanne Fossheim, Andreas

 

Med venlig hilsen

5 Stjerner

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s