Installationskunst på danse scenen.

Ud over teater holder jeg meget af at gå på museum, Installationskunst er noget jeg sætter særlig pris på. Jeg havde dog ikke forventet at opleve Installationskunst, da jeg tog på Bora Bora for at se danseteater.

Den 6. og 7. december kan man se dobbeltforestillingerne The Lover og Staying Alive, på Bora Bora Aarhus. Islandske Bára Sigfúsdóttir, giver et billede af hvordan mennesket, fortærer naturen. Kroatiske Jasna L. Vinovrski, tager fat på begrebet migration, og sangen “Staying Alive” af Bee Gees, får ny betydning.

The Lover

På Bora Boras hjemmesiden, kan jeg læse at danseforestillingen ”The lover”, handler om menneskets forhold til naturen. Menneskets behov for at kontrollerer naturen. Og at naturen i sidste ende vil finde en vej frem alligevel. Havde jeg ikke læst denne beskrivelse må jeg indrømme at jeg ikke ville vide hvad forestillingen handlede om, langt hen af vejen.

Bára Sigfúsdóttir, som er den eneste performer i denne forestilling har en helt særlig krops kontrol. Vi sidder og ser på at hun langsomt men kontrolleret udfordrer kreative stillinger. Det er som at sidde og se på en maget alternativ yoga lektion. Det meste af denne dans foregår langs gulvet og jeg må indrømme at mine tanker hurtigt flyver andre steder hen.

Foto: Leif Fimhaber. The Lover

Foto: Leif Fimhaber. The Lover

 

På scenen er opsat et bagtæppe det forestiller nogle meget smukke, menneskeskabte stensøjler. Mit blik drages af dette smukke stykke fotokunst. Som jeg sidder og betragter det ligger jeg mærke til at det ser ud som om det har været foldet sammen i kvadrater. Og jeg studser over at de ikke har gjort sig mere umage med at få det glattet ud. Det skal dog vise sig at der er mening bag dette. Pludselig hører vi lyden af rislende vand, og det går op for mig at vandet løber ned over dette bagtæppe. Som vandet tager til, ødelægger billedet af de fine søjler, og et mere grønt natur foto kommer frem. Jeg er vild med denne transformation af bagtæppet, men har svært ved at finde sammenhæng mellem dansen og scenografien.

For mig bliver det bærende element i forestillingen aldrig danseren. Bagtæppet stjæler opmærksomheden. Det er som at sidde og se på et smukt stykke Installationskunst, hvor dansen godt kunne undværes.

Men det er ikke kun forestillingen ”The Lover” der måske ville gør sig bedre på et museum, Installationskunsten fortsætter i forestillingen “Staying Alive”

Staying Alive


Med absurd humør byder kroatiske Jasna L. Vinovrski, os ind til en verden i der omhandler ”migration”. Den embedsmand-påklædte kvinde bydes op til dans af en bog og en Ipad. De to genstande får igennem forestillingen bærende roller.

Som Jasna L. Vinovrski, tripper rundt på scenen med en Ipad på hovedet, imponeres vi over hvilken balance denne kvinde har. Ikke mindst som hun står og balancerer oven på en kæmpe stak bøger.

Presse foto: Foto: Staying Alive

Presse foto: Foto: Staying Alive

Jasna L. Vinovrski guide os igennem forestillingen. Hun fungerer som fortæller, men også performer. Dog må jeg indrømme at også dette stykke danseteater minder mere om et stykke Installationskunsten. Det har flere underholdende elementer. To ældre herrer og en halv gymnasieklasse sidder og er ved at gå til at grin. Selv må jeg dog indrømme, at danseforestillingen aldrig rigtigt rammer mig.

Jeg er i tvivl om hvad forestillingen vil, hvad den vil have mig til at tænke, føle. Jeg sidder tilbage med en oplevelse af at ”Staying Alive” aldrig når det niveau forestillingen kunne. Når det er sagt er jeg meget vild med bogens rolle samt Ipaden. Den måde man har formået at implicerer dem er meget inspirerende. Ipadten får lov til at blive en ligeværdig medspiller og slår takten for hele forestillingen.

Når jeg går i teatret for at se danseforestillinger, forventer jeg ikke Installationskunsten. Havde de to forestillinger formået at få dansen i fokus, havde jeg kun været glad for at se kunsten som et løft. Men det at have en god balance er ikke nok, og at lade bagtæppet stjæle opmærksomheden fra det der skulle være i fokus, må ses som et nederlag.

The Lover, for 1 Stjerne, og den går til bagtæppet

Staying Alive, for 2 Stjerner, Ipadten og bogen kan være meget stolte af deres performans.

The Lover trailer

Staying Alive trailer

Hvordan: Læs mere og køb billet The Lover , Staying Alive

Medvirkende:

 The Lover:

Koncept, koreografi og performance: Bára Sigfúsdottir

Koncept og fotografi: Noémie Goudal

Scenografi: Noémie Goudal 88888

Musik og lyddesign: Borko

Dramaturgi: Sara Vanderieck

Kostume: Andrea Kränzlin

Lysdesign: Kris Van Oudenhove

Teknikere: Kris Van Oudenhove og Marlies Jacques

Produktion: Curtain Call Productions

Co-produktion: Workspace Brussels (BE), TAKT Dommelhof (BE) og Vooruit (BE)

 

Staying Alive:

Idé, koreografi og performance: Jasna L. Vinovrski

Samarbejdspartnere: Mini iPad Bøgerne

Musik: Bee Gees – Staying Alive

 

Med venlig hilsen

5 Stjerner

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s