Kan man børste tænder uden en mund?

Med vores hænder føler vi os frem, vi har øre til at høre, øjne til at se, næse til at lugte og en mund til at smage på verden. Alle sanserne kommer på arbejde i Hvid Støjs sanseforestilling ”Senses of Cities”.

I disse dage kan man opleve forestillingen på Åbenscene Godsbanen, Aarhus. Men den kommer også på Aprilfestivalen og rundt om til byer i Region Midt i løbet af 2017.

Program : Senses og Cities,

Program : Senses og Cities,

”Senses of Cities” består af to dele, en sanseudstilling, som man kan gå på opdagelse i samt en teaterforestilling. Hvid Støj, har haft en del problemer med levering af dele til deres sanseudstilling, så den er pt. mangelfuld i forhold til det enlige resultat. Derfor har jeg valgt ikke at fokuserer på den del. Dog vil jeg sige at selvom den ikke er færdig, er det en meget sanselig oplevelse for børn og barnlige sjæle.

Jeg havde fornøjelsen af at opleve sanse- og teaterforestillingen sammen med to gruppe spændte børn. Da vores to guider og skuespillere dukke op og inviterer os ind i sanseudstillingen, får pædagogerne travlt. I udstillingen er der store finger, næse og øre. Der er mulighed for at dufte, lytte og føle sig frem. Vores to guider der er kreativt udklædt i sort og hvidt, viser rundt og opfordrer børnene til at udforske rummet. Støjniveauet bliver hurtigt højt, som begejstringen spreder sig.

Musik begynder og udstillingen laves om til en scene. Teaterforestillingen handler om dukken Laura, som skuespillerne Stine Quistgaard Pagh og Jakob Kirkegaard skal vække. Stine og Jacob er både dukkefører, guider, mor og far samt flue og edderkop.

Laura er en smuk udført dukke. Som hun ligger og sover på et kæmpe øre, mangler hun et par småting i ansigtet. Øre, næse, øjne og mund. Disse legemsdele symboliserer forskellige sanser, som Laura oplever i gennem forestillingen. Den første sans hun får er det er lytte via ørerne. Som en smuk sommerfugl kommer de flyvende, sammen med lyden af en flue. Denne lyd af flue har vi allerede hørt da vi gik rundt i sanseudstillingen. Det store øre Laura nu ligger på summer som en flue.

På en god og opfindsom måde inddrages sanseudstillingen. Som for eksempel da en kæmpe flue flyver rundt og lander på et par finger, pludselig passer størrelsesforholdet. sammenhæng opstår og det hele giver mening.

Den lille forestilling handler om Lauras morgen. Mor og far kommer og vækker hende. Og efterfølgende står morgnen på wc besøg, morgenmad osv. Men vi får også fornøjelsen af at møde en meget morsom og veludført edderkop. Edderkoppen er skuespilleren Stine Quistgaard Pagh udklædte hænder. De bevæger sig legende ledt rundt på scenen. Denne edderkop er så veludført at vi glemmer at der er en skuespiller der førere den rundt. I det hele taget er de to skuespiller meget gode til at forsvinde ind i de forskellige roller.

Men jeg har et problem med historiens sanser. Fortællingen overholder ikke sine egne regler. Lyd opstår og Laura får øre. Men den sidste sans Laura får er hendes er smagssansen som illustreres med en mund, så hun kan spise morgenmad. Men inden da har hun allerede snakket og børstet tænder. Noget der også kræver en mund. Desuden er sproget i forestillingen meget barnligt. Der er mere lyde og volapyk end sprog. Forestillingen henvender sig til 3+ år. Som voksen føler jeg at der er at tale ned til børn når man vælger at bruge volapyk som et gennemgående sprog. Der er ingen tvivl om at børnene more sig og sagtens kan følge handlingen.

 

”Senses of Cities skal have 3 sanselige Stjerner.  Og jeg vil glæde mig til at se den færdige sanseudstilling.

 

Læs mere om Hvid Støj

 

Medvirkende:

Idé, koncept & iscenesættelse: Charlotte Ladefoged

Visuel design & projektledelse: Morten Ladefoged

Komponist: Marcus Aurelius Hjelmborg

Medvirkende, flue- & edderkop-mager: Stine Quistgaard Pagh & Jakob Kirkegaard

Dukkemager, Laura: Rebekah Caputo

Tekstil- og objektdesigner: Gitte Lægård

Instruktørassistent: Rikke Baes-Carlsen

Kostumier: Bodil Buonaventzen

Arkitektkonsulent: Tine Lindhart

Teknikere: Frederik Eberhardt, Steffen Brandt, Tobias Langkilde & Rasmus Normann Andersen

Teatertekniker-elever: Anne Kathri:e Helsted Kristensen & Rasmus Nordal Jørgensen

Teknisk assistent: Mathias Odgaard Thomsen

Lyddesignere: Asger Hansen, Esben Jacobsen & Lasse Heide Fjordbo

PR & markedsføring: Bianca Hagenstjerne

Administration & projektkoordinator: Pernille From

 

Med venlig hilsen

5 Stjerner

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s