Ikke alt skal presses ned I en kulturkasse.

I 1986 blev omkring 90 byer og landsbyer omkring Pripyat i Ukraine evakueret, grundet et fejlslået atomeksperiment. Men ikke alle forlod området, et ældre ægtepar blev tilbage. ” ZVIZDAL [CHERNOBYL – SO FAR, SO CLOSE]” er fortællingen om ægteparret Petro og Nadia.

Dette stykke video kunstværk kan ses på Godsbanen, Åbne Scene d. 18 – 19. maj og er en del af ILT2017.

Vi ledes ind i Åbne Scene hvor vi findes vores pladser. Der er opsat en dobbelt siddet filmskærm, hvor publikum kan sidde på begge sider. Under denne filmskærm er opstillet tre modeller af parrets gård, opdelt i årstider.

Filmen har en dokumentarisk form, vil følger ældre paret igennem en længer periode, og oplever hvad det gør ved mennesker at leve i isolation. Deres hverdag indeholder små opgaver, som at plante kartofler, se til hesten osv.

Tempoet i filmen er langsomt, og handlingen er begrænset. Det er nok også grunden til at manden ved siden af mig er faldet i søvn, og jeg kan se at en dame på den anden side kæmper for at holde sig vågen. De af os som ikke er faldet i søvn kæmper med et andet problem, at finde en god måde at sidde på. Stolene er hår som sten, og der går ikke længe før vi på skift sidder og rykker rundt på vores pladser. Desuden er skærmen sat meget højt, det gør at de fleste af os er nød til at se op. Det er lige som at sidde i biografen alt for tæt på skærmen. Man får undt i nakken.

De tre modeller af parrets ejendom bruges ikke kun til at vise hvilken tid på året vi befinder os i. Billeder af modellerne bruges som en del af dokumentaren og der vises ind dag små filmklip på for eksempel en bygnings væg. For mig ødelægger dette dokumentar værdien, det virker lidt som om man har valgt at tilfører noget ”kunst” til projektet som ikke tilfører nogen værdig.

Var denne dokumentar med modelklip og det hele, blevet vist på DR2 havde jeg helt sikkert zappet vider hurtigt. Ikke fordi historien ikke er rørende og interessant, men fordi der prøver for hårdt.

Da jeg læste om projektet tænkte jeg at det var interessant, og også som jeg ankommer til Åbne Scene ser jeg frem til det. Men for mig er det lidt at slå kultur på noget man skulle havde holdt som en ren dokumentar.

Zvizdal [Chernobyl – So Far, So Close] får kun 1 Stjerne, ikke alt passer ned I kulturkassen.

 

Zvizdal [Chernobyl – So Far, So Close] er produceret af Berlin

Bestil biletter og læs mere på ILT hjemmesiden

Medvirkende:

MEDVIRKENDE NADIA AND PÉTRO OPANASSOVITCH LUBENOC
KONCEPT BART BAELE, YVES DEGRYSE, CATHY BLISSON
SCENOGRAFI MANU SIEBENS AND INA PEETERS
INTERVIEWS
YVES DEGRYSE AND CATHY BLISSON
KAMERA OG KLIP BART BAELE, GEERT DE VLEESSCHAUWER
LYD TOON MEURIS, BAS DE CALUWÉ, MANU SIEBENS, KAREL VERSTREKEN
OVERSÆTTER OLGA MITRONINA
SOUNDTRACK OG MIXING PETER VAN LAERHOVEN
I SAMARBEJDE MED DESINGEL (ANTWERP)
STØTTET AF THE FLEMISH GOVERNMENT
PRODUCERET AF BERLIN (BE)

Med venlig hilsen

5 Stjerner

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s