Kan jeg få asyl i Sverige?

I disse tider hvor dele af USA befinder sig under store mængder vand, kan man ikke lade være med at tænke på hvad man selv ville gøre hvis Danmark blev oversvømmet. Forestillingen ”Surstrømning” giver et bud på det. For er Sverige stedet hvor Danskerne kan søge asyl?

Forestillingen ”Surstrømning” kan opleves på Svalegangen fra d. 25. august- 9. september.

”Surstrømning” - Pressefoto

”Surstrømning” – Pressefoto

Den satire baseret fortællingen ”Surstrømning” er ganske sjov. En klimakrise har ramt jorden og det betyder at Danmark vil blive oversvømmet og derved forgå. Man fra regerings side har man valgt at verdens lykkeliste folk skal forblive uvidende, hellere dø lykkelig end skabe panik. En Svensk engel af en slags har dog fået til opgave at finde fem dansker der kan få asyl i Sverige. De fem udvalgte dansker skal repræsenterer Danmark og danskheden de er: en håndboldtræner, en butiksbestyrer, en Kultur humanist, en hyggeracist og en grisefarmer.

Men bare fordi man er blevet hentet til Sverige er det ikke ensbetydende med at man får lov til at blive. I gennem forestillingen ser vi hvor forskellige danskerne er fra vores svenske naboer. Ikke mindst når det kommer til maden. Surstrømning har en central rolle igennem fortællingen. Vores engel fra Sverige har et bælte af Surstrømning, og når hun åbner dåsen, besvimer danskerne. Åbningen af denne nærmest magiske dåse suppleres af Svensk pop musik. I det hele taget er der en god brug af lyd og musik igennem hele forestillingen.

De forskellige rollerne er skabt optegnet, og de forskellige karakterer får virkelig lov til at udleve samtlige fordomme man har om dem. Skuespillerne spiller røver ud af bukserne, bogstaveligt talt, og det er en fornøjelse at se skuespiller der giver alt hvad de har. Som når den Svenske Roben fortvivlet skælder og smælder på vores uforstående Dansker, og man tydeligt kan se det regner med spyt fra hans mund.

Jeg er begejstret for brugen af den enkelte scenografi, der bruges kreativt. Noget der starter ud med at ligne et par håndboldt mål, forvandles til sommerhus og en flygtninge barak. Enkelt men effektivt.

”Surstrømning” er en humoristisk omgang. Og som folk noget ændrer end mig sidder og klasker sig på lårene af grin, må dog indrømme at det hurtigt blev lidt ensartet for mig. Der køres i den samme rille lige længe nok, og effekten falmer. ”Surstrømning” er underholdende, og giver da også stof til efter tanke. For hvor ville vi dansker flygte hen, kom vi i knibe? Og skulle vi måske behandle dem der flygter til Danmark anderledes end vi gør? Svarende får vi ikke i forestillingen ”Surstrømning” tilgengæld får man lov til at grine af Danmark og vores danskhed, noget der helt sikkert er ganske sundt.
”Surstrømning” skal have 3 Store Stjerner
Køb biletter og læs mer:
MEDVIRKENDE SIGNE BARFOED, HANS HOLTEGAARD, LISBETH KNOPPER, MORTEN BO KOCH, ANDERS BRINK MADSEN, CAMILLA GJELSTRUP OG HOLGER ØSTERGAARD
TEKST GERTRUD LARSSON OG ÅSA ASPTJÄRN
INSTRUKTION KASPER SEJERSEN
OVERSÆTTELSE PETER DUPONT WEISS
DRAMATURG DORTHE S. BEBE
SCENOGRAFI LAURA RASMUSSEN
LYSDESIGN ANDREW TRISTAM
LYDDESIGN MORTEN BIRK
KUNSTNERISK LEDER PER SMEDEGAARD

 

Med venlig Hilsen

5 Stjerner

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s