Bare mine forælder havde set den.

Jeg husker det tydeligt, min konfirmation. Jeg havde glædet mig i lang tid, men alle beslutningerne blev taget hen over mit hoved. Kjolen var et arvestykke, der bestemt ikke var mig. Menuen stor på suppe, steg og is. Hvor af isen var det eneste jeg havde valgt. Og så var der det med gud. I min familie var det en selvfølge at man skulle konfirmeres, men ingen talte nogensinde om tro. Ser nutiden anderledes ud?

Hva tror du selv - pressefoto

Hva tror du selv – pressefoto

Forestillingen ”HVA’ TROR DU SELV?” er en forestilling der henvender sig til unge i konfirmation alderen. Og deres forælder kan kun anbefales at se med.

”HVA’ TROR DU SELV?” spiller på Svalegangen, Aarhus fra d. 11- 13. jan. (Skoleforestilling efter aftale)

Omdrejningspunkt i ”HVA’ TROR DU SELV?” er konfirmationen. 13-årige Ella skal snart konfirmeres. Hendes faren er i gang med at planlægger den helt store og, hvad han tror, vil være den perfekte konfirmation. Mens Ellas mor har mere travlt med hendes New age tænkning. Men det er ikke de eneste udfordringer Ella står over for. En ny pige, præstedatteren Sofia er flyttet til byen og Ella vil gerne være venner med hende. Men klassens populære pige, Charlotte, ­beslutter sig for, at hun ikke kan lide Sofia.

Scenen er lille og intim. Med publikum placeret på alle fire sider, sidder vi helt tæt på. Et gult gulv indrammer scenen. Den eneste scenografi er et gult skab på hjul, der igennem forestillingen transformerer sig fra blandt andet spisebord til cykel. Scenografien er meget gennemført gul, med et par små svipser der bliver ved med at generer mig. En sort cykelslange, en sort mikrofonen, en hvid hash cigaret og en halskæde med et kort, har ikke fået den ærer at være gule, og falder derfor udenfor. Det er en skam, når man nu har brugt så meget energi på at lave alt gult. Når det så er sagt er jeg vild med den enkle måde den gule farve er med til at fremhæve rollerne.

De to kvindelige skuespiller, spiller alle rollerne. Og vi er aldrig i tvivl om hvor vi er eller hvem de spiller.  Et gult slips er Ellas far, og et gult tørklæde hendes Mor, Ella er et par gule høretelefoner osv. Alle rollerne er tydelige, hvilket er super godt, ikke mindst når publikum sættes til at spille Ella.

I det hele taget inddrages publikum ganske meget. Via en mikrofon opstår der en fortæller, som sætter scenen, men også inddrager publikum. De bliver spurgt til råds. ”hvilket musik hører Ella?” ”hvor mange af jer har røget has?” Spørgsmålene er med til at gøre forestillingen mere levende. Men det er ikke alle der syntes at det er rat at blive inddraget. Til den forestilling jeg var inde at se, var svaret på mange spørgsmål ”det ved jeg ikke” og hvis man pressede dem og spurgte igen, blev svaret ”det ved jeg ikke”. Man kunne se hvordan de unge mennesker krympede sig. Skuespillerne har derfor brug for at blive bedre til at aflæse hvilke publikummer man kan spørge. Og ikke mindst havde en plan for hvad man gør når ”det ved jeg ikke” dukker op.

Skuespillet i ”HVA’ TROR DU SELV?” har jeg ikke en finger at sætte op. De to kvindelige skuespillere, Camilla Gjelstrup og Kaja Kamuk spiller alle rollerne, med en fantastisk indlevelse, og forstår virkelig at skifte elegant imellem de mange forskellige roller. Forestillingen er en god blanding af alvorlige emner peppet op med humor.

Forestillingen er fyldt med væsentlige problematikker, og jeg er sikker på at den kan gøre en forskel for unge og ikke mindst deres forælder. Personligt ville jeg havde ønsket at mine egne forældre havde set en lignende forestilling da jeg skulle konfirmeres.

 

”HVA’ TROR DU SELV?” skal have 4 store gule stjerner

Læs mere om forestillingen og køb billetter

MEDVIRKENDE: Camilla Gjelstrup og Kaja Kamuk

TEKST: Brian Wind-Hansen
INSTRUKTION: Anne Zacho Søgaard
DRAMATURG: Tine Byrdal Jørgensen
SCENOGRAFI: Katrine Gjerding
PRODUCERET AF Teater Wunderbar

 

 Med venlig hilsen

5 Stjerner

Skriv en kommentar